De aarde is een van de acht planeten van het zonnestelsel. Vanaf de zon gerekend is het de derde planeet. Mercurius staat het dichtste bij, gevolgd door Venus. De planeet Mars staat ongeveer anderhalf maal verder van de zon dan de aarde. Samen vormen deze vier planten de ‘rotsachtige planeten’ van het zonnestelsel. Ze bestaan grotendeels uit rotsachtig materiaal met in hun binnenste een zware kern van nikkel en ijzer.
Binnen het zonnestelsel is de aarde uniek; geen enkele andere wereld is bewoond door wezens zoals wij. Op enkele plekken zou misschien een primitieve vorm van leven kunnen voorkomen, zoals vlak onder het oppervlak van Mars, of in de veronderstelde oceanen onder het ijzige oppervlak van de Jupitermaan Europa en de Saturnusmaan Enceladus. Tot nu toe is echter nergens anders dan op aarde (fossiel) leven aangetoond.
De zon is maar een van de ruwweg 100 miljard sterren in het Melkwegstelsel. Er bestaan vermoedelijk ook zo’n 100 miljard sterrenstelsels. Het aantal sterren in het heelal ligt daarom misschien ergens in de buurt van 1022 tot 1023, meer dan het aantal zandkorrels dat je op aarde kunt vinden. Zou er dan nergens een ‘tweeling’ van de aarde bestaan? De geschiedenis leert dat elke veronderstelling waarin de mens, de aarde, de zon of het Melkwegstelsel een unieke plaats wordt toebedacht, onwaar is. Er is tot nu toe echter geen ‘tweede aarde’ ontdekt. Is de aarde dan uniek in het heelal? We weten het niet. Nog niet, want het ziet ernaar uit dat we binnenkort veel meer weten dan nu.
Wat weten we wel?
Met aardse telescopen zijn heel wat exoplaneten ontdekt maar die vormen vooral het ‘laaghangende fruit'. Er lopen tal van zoekprojecten. Enkele belangrijke projecten zijn:
OGLE. Dit project van de Universiteit van Warschaw kijkt naar sterren die plotseling voor korte tijd helderder worden omdat er op grote afstand een planeet voor de ster langstrekt. De zwaartekracht van die planeet werkt dan heel even als een lens en versterkt het licht van de ver daarachter gelegen ster. Maar de telescoop ziet ook 'verduisteringen' van een ster als een planeet juist dichtbij de ster staat en er vlak voor langs trekt. Er is ruim een dozijn planeten gevonden, met beide methoden.
WASP. Automatisch werkende telescopen op het eiland La Palma en in Zuid-Afrika houden continue grote gebieden van de hemel in de gaten en speuren naar sterren die een heel klein beetje worden verduisterd door het langstrekken van een planeet. De oogst bestaat uit tientallen exoplaneten, waarvan sommige in vreemde banen bewegen.
De aardse atmosfeer maakt het waarnemen van exoplaneten niet gemakkelijk. In toenemende maten worden exoplaneten nu ontdekt met ruimtemissies. Tot de belangrijke projecten die thans operationeel zijn, behoren:
De COROT-missie van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES (met deelname van ESA), gelanceerd op 27 december 2006. De missie is ontworpen voor astroseismologie: het waarnemen van trillingen van steroppervlakken. Net als bij aardse seismologie kan zo de structuur van het binnenste van sterren worden bepaald. Verder meet de satelliet de helderheidsvariaties die samenhangen met de trillingen. Maar die metingen geven ook informatie over periodieke 'verduisteringen' die veroorzaakt worden door exoplaneten als ze toevallig voor de ster langstrekken.Het lukt voor het eerst in mei 2007 om een exoplaneet te ‘zien’. Sindsdien zijn ongeveer twee dozijn exoplaneten ontdekt. Op één na draaien ze allemaal binnen tien dagen om hun ster. Ze staan daarom op korte afstand van die ster en zijn heel heet. De meesten zijn hete-Jupiters. Lees meer: pech voor COROTCOROT heeft in 2009 een forse beschadiging opgelopen van een deel van de front-end elektronica. Daardoor is het gezichtsvermogen met 50% gereduceerd. Niettemin hoopt men dat de satelliet tot in 2013 actief zal blijven.
We weten wel dat planetenstelsels, zoals rond onze zon, in overvloed voorkomen in het heelal. We noemen de planeten bij andere sterren wel 'exoplaneten'. Ze zijn met de huidige technieken eigenlijk niet rechtstreeks waar te nemen. Hun hele zwakke schijnsel wordt volledige overstraald door het licht van de moederster. Exoplaneten worden daarom op een indirecte manier ontdekt.
In december 2011 zijn zo'n 700 exoplaneten bekend. Zit daar een tweeling van de aarde bij? Nog niet echt. Verreweg de meeste exoplaneten racen in enkele dagen om hun ster. Ze draaien er dus vlakbij omheen en moeten daarom heel heet zijn. Het zijn reuzenversies van ‘onze’ planeet Jupiter. Het voorkomen van deze ‘hete Jupiters’ is op zichzelf verrassend; ons zonnestelsel zit anders in elkaar. Tenminste: op dit moment. Want sterrenkundigen hebben aan de hand van deze hete Jupiters ontdekt dat planetenstelsels op lange tijdschalen heel wat dynamischer zijn dan zich laat aanzien in ‘ons’ planetenstelsel.
Planeet aarde is de enige plek in het heelal waarvan we zeker weten dat er leven voorkomt...
Mars heeft vroeger een ander klimaat gekend. Korte tijd moeten de omstandigheden gunstig zijn geweest voor het ontstaan van leven. Er is nog geen direct bewijs dat er ooit leven op Mars is geweest
De Jupiter-maan Europa herbergt onder zijn ijskorst een 'warme' oceaan met zout water. Misschien een plaats waar leven kan voortbestaan?
Ook onder de ijskorst van de Saturnus-maan Enceladus blijkt zich een zoute oceaan te bevinden. Wie weet herbergt die oceaan levenssporen?
De planeten en manen in ons zonnestelsel. Tot nu toe blijkt leven beperkt tot een object: de aarde
De verst verwijderde ruimtetoestellen zullen in de komende jaren de interstellaire ruimte binnenvliegen. Het contact is dan misschien al verbroken. Ze dragen gecodeerde boodschappen bij zich waaruit een verre beschaving onze aanwezigheid kan vaststellen
Itokawa, een planetoïde die bestaat uit een losjes bij elkaar gehouden puinhoop
Jupiter
Pluto via de Hubble telescoop. Onlangs is een vijfde maan ontdekt bij deze dwergplaneet. In 2015 vindt een kortstondig bezoek plaats via een NASA sonde
komeet Hyakutake (1996). Kometen kunnen voor de watervoorraad op aarde hebben gezorgd
Formalhout met een direte waarneming van de exoplaneet aldaar door de Hubble ruimtetelescoop
Plaatje van Keck telescoop met de ster HR 8799 waarbij het licht van de centrale ster is weggefilterd en de exoplaneten in infraroodstraling zichtbaar worden
Bevestiging van het vorige plaatje via een andere telescoop (Hale 1,5 m telescoop)
Exoplaneten kunnen zich soms verraden via een eclips van de moederster
Voorbeeld van lichtkromme bij een exoplaneet-overgang
Voorbeeld van de periodiek wisselende radiale snelheid als gevolg van het rondcirkelen van een exoplaneet (hete Jupiter) bij de ster TW Hydrae
Exoplaneten waarnemen via een zwaartekrachtslens
Exoplaneet waarneming (lichtkromme) via een zwaartekrachtslens
De Franse COROT-missie kijkt naar kleine schommelingen in het licht van sterren en heeft zo tal van exoplaneet-overgangen ontdekt
Een van de meest succesvolle exoplanetenjagers van dit moment is NASA's Kepler-satelliet. Er zijn enkele duizenden kandidaten ontdekt. Het bevestigen van de kandidatuur via vervolgmetingen op aarde is echter tijdrovend en lastig
Blikveld van NASA's Kepler-satelliet nabij het sterrenbeeld Zwaan
ESA's GAIA missie meet zeer nauwkeurig de (veranderingen in) sterposities. De missie gaat binnenkort van start en zal zeker de ontdekking van exoplaneten opleveren