SRON in het Nederlandse onderwijs

Meerdere collega’s binnen SRON geven over hun bijzondere vakgebied les bij een onderwijsinstelling. Ze zijn professor, assistent-professor of docent aan een universiteit, of lector of praktijkdocent (practor) op een hbo of mbo. Ze verzorgen onder meer lessen aan de TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Universiteit Leiden en de Leidse Instrumentmakers School. Ze doceren hun specialisme in astrofysica, astronomie, fysica, aardobservatie, technologie, optica.

Lees meer

Stage, afstuderen, promoveren bij SRON

SRON biedt binnenshuis plaats aan promovendi, afstudeerders en stagiairs in de astrofysica, aardobservatie, technologie en verschillende instrumentatie expertises, maar ook bij onze ondersteunende teams zoals bijvoorbeeld human resources. Promovendi solliciteren op daarvoor openstaande vacatures op werkenbijsron.nl, stagiairs en afstudeerders solliciteren met het aanmeldformulier op werkenbijsron.nl.

Lees meer

Beroepscursussen en zomercursussen

Meerdere collega’s zijn betrokken bij specialistische kortere cursussen, uitwisselingen of intensieve zomercursussen. Denk dan aan de Alpbach Summerschool waar systeemontwerperptalenten in een week een ruimte-instrument leren ontwerpen, uitwisselingen voor astrofysici om onze veelgebruikte analysesoftware voor röntgendata onder de knie te krijgen, of een cursus optomechanica voor de Dutch Society of Precision Engingeering (DSPE).

Lees meer

SRON voor breder en jonger publiek

SRON opent in oktober de deuren van beide vestigingen voor het publiek tijdens Open Dagen. Collega’s demonstreren en vertellen dan gepassioneerd wat ze ontdekken en wat ze maken aan een breed publiek.

Het SRON Planetarium is er dan ook. Dit planetarium reist langs scholen in wijken waar we kansenongelijkheid voor een toekomst in het ruimteonderzoek willen beslechten. De Weekendschool, met eenzelfde doel, komt elk jaar voor leuke lessen naar SRON in Groningen.

Met de Girls Day laten wij zien dat meisjes ruimteonderzoeker kunnen worden, mochten zij daaraan twijfelen. Veel collega’s vertellen gedurende het jaar ook met lezingen, bij sterrenwachten, of bij hun kinderen op school over ons werk.

Lees meer