Misschien gaan de meest diepgaande vragen in de sterrenkunde wel over het leven: Zijn wij alleen? Wat maakt een planeet bewoonbaar? Is ons zonnestelsel uniek? Om deze vragen te beantwoorden, hebben astronomen krachtige telescopen ontwikkeld om te zoeken naar planeten rond andere sterren, exoplaneten genaamd. Bekende voorbeelden zijn de Kepler-missie, de James Webb ruimtetelescoop en toekomstige initiatieven zoals ESA’s PLATO en Ariel missies.
Tot nu toe zijn er meer dan vijfduizend planeten ontdekt. Astronomen schatten dat bijna elke ster ten minste één planeet herbergt. Er zijn veel planeten ter grootte van een aarde ontdekt die rond nabije sterren draaien binnen hun bewoonbare zones, waar water in vloeibare vorm aan het oppervlak zou kunnen verschijnen. Om de atmosferen en oppervlakken van deze potentieel bewoonbare werelden te bestuderen, moeten we de gevoeligheid van onze detectiemethoden blijven verbeteren. Daarom werkt SRON samen met NOVA aan optische componenten die gebruikmaken van vloeibare-kristaltechnologie.
Figuur 1. Het beeld van een ster overspoelt het planetenstelsel eromheen. Door het sterlicht te blokkeren ontstaat een donker gebied op de positie van de moederster (links) en wordt het planetenstelsel zichtbaar (rechts).