SRON was met een stand over het ruimteonderzoek aanwezig tijdens de slotdag van Space Waste Lab Almere van kunstenaar Daan Roosegaarde. Het lab over het opruimen van ruimtepuin verhuist nu naar Luxemburg en zal in 2020 naar de World Expo in Dubai gaan.
Ruimtepuin begint boven onze hoofden een steeds dichtere schil rondom de aarde te vormen. Restjes van missies die sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk gelanceerd zijn, tellen inmiddels ruim 29.000 stukjes van meer dan 10 centimeter en wegen alles bij elkaar inmiddels 8,1 miljoen kilo. Als dat zo doorgaat, gaat deze puinschil gevaarlijk worden voor satellieten waar mensen en ook SRON-onderzoekers inmiddels op vertrouwen en voor toekomstige ruimtemissies.
In Almere heeft Studio Roosegaarde van kunstenaar Daan Rosegaarde de afgelopen 3 maanden letterlijk en figuurlijk schijnwerpers op dit puin gericht. Met lasers die ’s avonds real time stukjes ruimtepuin boven Almere aanwezen, gecombineerd met de Space Waste Lab expositie: een expositie die bezoekers, onder wie ook veel scholen, uitnodigde tot het verzinnen van oplossingen.
De expositie en de laser-aanwijzers bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) trokken samen tienduizend bezoekers, die hun ideeën voor oplossingen konden achterlaten. De slotavond afgelopen zaterdag 19 januari ging gepaard met een symposium waarop Roosegaarde ingezonden oplossingen van kleine en grote bezoekers presenteerde, die verder uitgewerkt kunnen worden.
Als belangrijk idee is ‘Shooting Stars’ gekozen, waarin ruimtepuin wordt verzameld en gecontroleerd wordt getransformeerd tot kunstmatige vallende sterren, als vervanger voor vervuilend vuurwerk. Het project helpt het puin opruimen en biedt nieuwe duurzamere lichtspektakels. Het Space Waste Lab verhuist nu naar Luxemburg en zal 2020 op de World Expo in Dubai zijn, wellicht met een eerste resultaat.
SRON was op de slotdag van Space Waste Lab in het KAF Almere present met een informatiestand over ons ruimteonderzoek, met het model van Sentinel-5p.