De Leidse instrumentmakers School (LiS) en SRON breiden hun samenwerking uit door gebruik te maken van elkaars faciliteiten. Twee jaar geleden startten ze al een practorschap voor SRON-engineer Peter Paul Kooijman bij de LiS.
SRON-instituutsmanager Annemieke Beers en LiS-directeur Stef Vink ondertekenden op 27 maart een overeenkomst waarmee ze hun samenwerking verder uitbreiden. Dit verlaagt de drempel voor medewerkers van de LiS om faciliteiten in het SRON-gebouw te gebruiken. Omgekeerd kunnen engineers van SRON werken met de machines op de LiS of bijvoorbeeld een cursus volgen.
LiS-studenten krijgen vanaf nu de optie om de cleanroom van SRON te gebruiken als ze bijvoorbeeld aan medische apparatuur werken of een ruimte-instrument in elkaar zetten. Ook wordt het mogelijk om bij SRON met een computergestuurde meetmachine tot op 2 micron nauwkeurig te meten of bijvoorbeeld spiegels goed uitgelijnd staan. Andere voorbeelden zijn een pick-and-place robot (zie kader) en hoge-resolutie inspectiemicroscopen. SRON-engineers kunnen op de LiS met een draadvonkmachine tot 1 micron precies vonken of grote objecten bewerken met een lasersnijmachine. Bovendien krijgen ze toegang tot colleges.
De LiS leidt studenten op om instrumenten te maken voor onder meer ruimteonderzoek, wat naadloos aansluit op de werkzaamheden van SRON. De faciliteiten van beide instituten zijn deels overlappend en deels aanvullend. Met deze samenwerkingsovereenkomst verhogen ze de kwaliteit en efficiëntie van hun werk. Bovendien versterken ze elkaar in het opleiden en bijscholen van medewerkers en studenten, in het werven van externe fondsen en het verkrijgen van praktische kennis over productiemethodes.
Sinds 1 september 2021 is SRON-engineer Peter Paul Kooijman practor aan de LiS. Kooijman draagt daar bij aan het onderwijs en treedt op als liaison tussen de ontwikkeling van instrumenten bij SRON en het lesprogramma op de LiS.
LiS-student Indira Tjaden werkt momenteel bij SRON aan haar afstudeeropdracht en ervaart nu al de voordelen van de nauwe banden. Ze gebruikt een pick-and-place robot in de cleanroom om een groot aantal lensjes precies op de juiste plek te plaatsen boven de pixels van een ver-infrarood-sensor (KID). ‘Er is ontzettend veel kennis aanwezig binnen SRON. Van instrumentmakers tot ontwerpers tot professoren. Er is altijd wel iemand aanwezig die je vraag kan beantwoorden. Buiten dat zijn er twee machines aanwezig die bij de LiS nog niet in het assortiment zitten. Dit zijn de DMU 40 en 50. Het bijzondere aan deze CNC freesmachines is dat ze 5-assig simultaan kunnen frezen. Hiermee kunnen meerdere assen tegelijkertijd bewegen. Je kunt daarom zeer complexe vormen in één opspanning maken. Voor de LiS is dit dus ideaal om gebruik van te mogen maken. SRON zit naast de deur, dus het is gemakkelijk voor studenten om langs te gaan voor een vraag, een verspaningsklus of een cursus.’