Goede voortgang met Athena-missie bij SRON en ESA

De verdere uitwerking van de Athena-missie laat zien dat de wetenschappelijke doelstellingen haalbaar zijn. Dit concludeerden de Athena Science Working Groups onlangs tijdens een bijeenkomst bij SRON Utrecht. Op dit moment is het ontwerp van de Athena-missie nog ongeveer 5 procent te zwaar maar er zijn verschillende mogelijkheden om dit op te lossen.

Omdat Athena wordt gelanceerd met behulp van een Ariane 6-raket moet het gewicht van de missie – de satelliet en instrumenten die de ruimte in gaan om waarnemingen te doen – onder de 7000 kg blijven. Volgens het huidige ontwerp is de  missie nu nog zo’n 300 kg te zwaar. Dat betekent dat of de spiegel iets kleiner moet of dat de instrumenten iets lichter moeten worden, of dat een verdere optimalisatie van de satelliet moet worden gevonden.

Gebaseerd op een gedetailleerde analyse van de effecten concludeerden de werkgroepen in Utrecht dat ook met een licht aangepaste missie de wetenschappelijke doeleinden nog geheel gerealiseerd kunnen worden. Dit voornamelijk door meer tijd in te plannen voor relevante waarneemvoorstellen.

Er moet voor het einde van 2017 een oplossing zijn gevonden. Dan vindt de Preliminary Requirements Review (PRR) plaats, die de eerste fase van de missie afsluit. De tweede fase (fase B1) duurt dan tot het midden van 2019, en wordt afgesloten met een zogenaamde Systems Requirements Review (SRR). Het definitieve groene licht van de ESA’s Science Programme Committee (SPC) komt naar verwachting begin 2020, wat een lancering in 2028 mogelijk maakt .

—————————————————————–

SRON and ESA make good progress with Athena mission

The further development of the Athena mission shows that the scientific goals are feasible. This was concluded by the Athena Science Working Groups at a recent meeting in Utrecht. At the moment the the Athena mission is about 5 percent overweight, but there are a number of possibilities to solve this.