Nederland levert definitief sleuteltechnologie voor ballonmissie GUSTO

Klik hier voor het meest actuele nieuws over GUSTO.

De opdracht voor het leveren van Nederlandse sleuteltechnologie voor de ballonmissie GUSTO is veilig gesteld. De ballontelescoop zal ruim honderd dagen door de aardatmosfeer rondzweven, op de grens van de ruimte op 36 kilometer hoogte. NASA heeft half maart formeel akkoord gegeven aan de Universiteit van Arizona voor de volgende fase in de ontwikkeling van de ballontelescoop.

Dat betekent dat SRON en TU Delft na een compacte ontwerpfase, die startte in februari 2018, beginnen met het maken van de drie detectorarrays voor de ballontelescoop, plus een achtvoudige lokale oscillator. Eerdere mijlpalen waren het reserveren van het benodigde budget door NASA en het behalen van een belangrijk ontwerp-examen voor Gusto.

Nu het akkoord er is, moeten de detectoren en oscillator eind 2019 klaar zijn. Daarna worden ze ingebouwd in een cryostaat en getest op de Universiteit van Arizona. Vervolgens gaat het geheel naar het John Hopkins Applied Physics Lab waar wetenschappers het op de ballongondel bouwen. In december 2021 gaat de ballon de lucht in vanaf Antarctica.

De detectorarrays op basis van Hot Electron Bolometers worden speciaal gemaakt voor elektromagnetische straling van 1,4 THz, 1,9 THz en 4,7 THz. Straling op deze frequenties levert de emissielijnen die bepaalde gedaantes van stikstof (N I), koolstof (C II) en zuurstof (O I) verraden. Astronomen willen hun aanwezigheid meten in het interstellair medium om de evolutie van stervormende gaswolken en het geboorteproces van sterren beter te begrijpen.

———————————————————————————

———————————————————————————

NASA has given formal approval for the next development stage of the balloon telescope GUSTO, which contains Dutch key technology. GUSTO will float around in the Earth’s atmosphere for over a hundred days, on the edge of space at an altitude of 36 kilometers.