Help ESA’s wetenschapsprogramma vorm te geven

Op welke manier is onze Melkweg ontstaan? Waarom groeit een zwart gat? Wat is de oorsprong van ons zonnestelsel? Bestaan er andere werelden waar leven mogelijk is? Dit zijn enkele vragen waarvoor onze huidige wetenschapsmissies zijn ontworpen. Wat vind jij eigenlijk de belangrijkste vraagstukken waar toekomstige missies aandacht aan moeten besteden? Dit is jouw kans om het ons te vertellen.

Günther Hasinger, ESA Directeur voor Wetenschap, nodigt burgers uit om hun mening te delen over de vraagstukken waarop Voyage 2050, ESA’s ruimtewetenschapsprogramma in 2035-2050, antwoord moet geven. De publieke consultatie begint vandaag en zal tot eind juni duren.
Dit is de eerste keer dat burgers worden betrokken bij een dergelijke consultatie.

“Onze missies worden gefinancierd door ESA’s lidstaten, dus ook de burgers”, zegt Directeur Hasinger. “Wij willen graag een gevoel van aanspraak en betrokkenheid bij onze burgers aanmoedigen met betrekking tot het ruimtewetenschappelijke programma. Wij willen daarom ieders persoonlijke mening horen en op een open en transparante manier onze toekomstige missies bepalen.”

De enquête vereist geen expertise over ruimtewetenschappelijke onderwerpen en is speciaal ontworpen zodat deelnemers gemakkelijk de vragen kunnen beantwoorden.

Circa iedere 10 jaar overlegt ESA met Europa’s wetenschappelijke community ter voorbereiding op het eigen toekomstige wetenschapsprogramma. Cosmic Vision 2015-2025, het huidige plan om een aantal missies tussen nu en begin 2030 te lanceren, is ontstaan als gevolg van een consultatie met Europese wetenschappers in 2005. De Cosmic Vision missies zullen grondige vraagstukken onderzoeken over de natuur en de oorsprong van ons zonnestelsel en het universum als geheel.

Een ruimtemissie kan tot 20 jaar duren – van concept tot ontwikkeling, lancering en wetenschappelijke resultaten. De baanbrekende Rosetta missie uit 2004, welke als doel had Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko te bereiken en er vervolgens een “lander” te laten landen in 2014, is afkomstig uit het Horizon 2000 programma, een eerder plan uit de jaren ’80.

Alhoewel het wellicht ver in de toekomst lijkt, is het al tijd om missies te plannen die tot 2050 plaats zullen vinden.

Deze toekomstgerichte visie is cruciaal voor Europa, aangezien deze zorgt voor het vertrouwen en de gemeenschappelijke doelen ten gunste van jarenlange gezamenlijke samenwerkingen tussen wetenschappers, ingenieurs, industrie en financieringsinstanties. Strategische planning op de lange termijn zorgt bovendien voor de continue ontwikkeling van innovatieve technologie en bevordert tegelijkertijd de Europese onderzoeksexpertise op uiteenlopende wetenschapsgebieden.

“Deze raadpleging is een geweldige kans voor de Europese ruimtewetenschap”, aldus Directeur Hasinger. “We zullen kijken naar wat wij kunnen bereiken in de toekomst en dat betekent dat wij in het bijzonder jonge mensen aanmoedigen om hun mening te delen. Zij zijn immers degenen die zullen werken aan en profiteren van deze missies.”

Om deel te nemen aan deze publieke consultatie, ga naar: sci.esa.int/discovering-our-universe/survey

Iedereen boven de 16 jaar is uitgenodigd om deel te nemen. Er zijn geen nationaliteitsrestricties.

Om iedereen te bedanken voor zijn/haar deelname aan de vragenlijst kunnen deelnemers gedurende de looptijd van de publieke consultatie meedoen aan een maandelijkse trekking voor een cadeaubon.

Meer informatie over deze publieke consultatie: sci.esa.int/discovering-our-universe

Een soortgelijke consultatie wordt momenteel gehouden met Europese wetenschappers ter voorbereiding op Voyage 2050.