Ruimteonderzoeksinstituut SRON, de Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben gisteren de Deal van het Noorden ondertekend. Dit plan voorziet de komende vier jaar in een gezamenlijke investering van ruim 6,5 miljoen euro in de versterking van het wetenschappelijk onderzoek en de high tech infrastructuur in Noord-Nederland. Ook het bedrijfsleven levert een aandeel in deze investeringen. Daarnaast blijft de vestiging van SRON Groningen behouden.
De Deal van het Noorden voorziet om te beginnen in de versterking van het gezamenlijke wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de astrofysica. Dat houdt in dat het aantal wetenschappelijke posities bij het Kapteyn Instituut (het sterrenkundig instituut van de RUG) en SRON wordt uitgebreid. Het Kapteyn Instituut wordt versterkt met een extra hoogleraar. SRON breidt uit, ondersteund door de RUG, met een senior onderzoeker en een onderzoeker in opleiding (OIO). Ook de financiering van een buitengewoon hoogleraar van SRON aan de RUG valt onder de afspraak.
Daarnaast willen de partijen het innovatievermogen, het technologisch imago en het arbeidspotentieel in Noord-Nederland versterken, en de toepassing van nieuwe technologie stimuleren. Daartoe zet SRON in op co-development van haar instrumenten met het MKB en de industrie en versterkt het instituut zijn valorisatie-inspanningen, in samenwerking met het bedrijfsleven. Het ruimteonderzoeksinstituut heeft al een 'valorisatielab' gebouwd.
Verder moet de Deal van het Noorden een sterkere basis leggen voor deelname in nationale (topsectoren) en Europese stimuleringsprogramma's, met name door meer R&D-samenwerking tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven in het Noorden.