NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

SRON hecht veel waarde aan het delen van kennis met een breed publiek. Met een actieve mediastrategie, de ontwikkeling van toegankelijke communicatiemiddelen, educatieve filmpjes, open dagen en tentoonstellingen in onder andere NEMO en Space Expo wil SRON bij jong en oud interesse wekken voor het ruimteonderzoek.

Blogs

Sinds 2018 schrijven SRON-onderzoekers - in samenwerking met wetenschapsplatform wetenschap.nu - blogs over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen of ontdekkingen. Neem een kijkje in de keuken van het nationale ruimteonderzoek, of het nu gaat om de zoektocht naar planeten waarop leven mogelijk is, nieuwe grote ruimtetelescopen die hopelijk spectaculaire ontdekkingen gaan doen of hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het onderzoek vanuit de ruimte. Hieronder vind je de links.Athena_klein.png

Grafik_Plato_klein.jpg

Trappist 1 en de zoektocht naar leefbare planeten
Leven buiten de aarde ontdekken? Voor mijn pensioen graag!
Zwarte gaten kijken vanuit je achtertuin
Australie is een land van extremen: een perfecte casus voor klimaatonderzoekers
Groen licht voor infrarood-ruimtetelescoop
Zomer of wintertijd? Wat zegt de sterrenkunde?
Het duizelt de onderzoekers van de exoplaneten
Leven op andere planeten: dichterbij dan je denkt?
Astronomische topontdekkingen: wie lost de atoompuzzel op?
Methaan in de atmosfeer. Wat heeft dat met mij te maken?
Analyseert kunstmatige intelligentie straks exoplaneten?
ALMA-telescoop kijkt tot in de kraamkamers van sterren
Op zoek naar de uitgestrekte armen van het kosmisch web
De sterrenhemel boven Manau Kea
Als het heelal wemelt van leven, waar blijven de UFO's dan?
In memoriam: Arecibo-radiotelescoop (1963-2020)

Tentoonstellingen

Space Expo
Begin 2012 opende SRON een kleine tentoonstelling in Space Expo Noordwijk, ter ere van het vijftigjarig bestaan van het ruimteonderzoek in Nederland. De tentoonstelling blikte terug op beeldbepalende Nederlandse pioniers, wetenschappelijke doorbraken en invloedrijke experimenten. Inmiddels (zomer 2021) is de tentoonstelling van Space Expo bijna volledig vernieuwd, met een prominente plek voor het SRON-schaalmodel van de klimaatsatelliet Sentinel 5P (ESA), die nu rondjes om de aarde draait om o.a. broeikasgassen in de aardatmosfeer te meten met het Nederlandse instrument Tropomi. SRON werkt voor Space Expo ook aan een demonstratiemodel dat laat zien hoe instrumenten als Tropomi werken (via het 'absorptieprincipe).  

tweede-aarde2.jpg
Begin 2016 werd de door SRON gesponsorde exhibit "De tweede aarde" onthuld in NEMO Science Museum, Amsterdam.

NEMO
Begin 2016 werd de door SRON gesponsorde exhibit "De tweede aarde" onthuld in NEMO Science Museum, Amsterdam. "De tweede aarde" richt zich specifiek op de leefbare zone rond een ster. Bezoekers kunnen bij de opstelling zelf de positie van een planeet veranderen in de leefbare zone rond een ster als onze zon, en aan den lijve ondervinden wat er dan gebeurt. Ook krijgen ze op een beeldscherm informatie over de veranderende leefomstandigheden op de planeet.   In de Werkplaats van NEMO - als onderdeel van de opstelling waarnemen met technologie - kunnen bezoekers sinds 2021 de detector van het Tropomi-instrument (zie boven bij Space Expo) bewonderen.

Boerhaave
In februari 2021 is SRON een vijfjarig partnerschap aangegaan met Rijksmuseum Boerhaave, dat moet leiden tot een vernieuwing van de themazaal 'Grote Vragen', gericht op de 21ste eeuw en de toekomst. Het gaat hier om de grote maatschappelijke uitdagingen over het universum, het klimaat, de maakbaarheid van het leven en gezondheid. Ook de ethische dilemma’s komen hierbij aan de orde. De nieuwe zaal opent in juli 2022.

Boerhaave1_klein2.jpg
SRON-directeur Michael Wise (rechts) en Boerhaave-directeur Amito Haarhuis (links) ondertekenden een vijfjarig partnerschap.

 Het onderzoeksprogramma van SRON sluit naadloos aan bij de thematiek. SRON-directeur Michael Wise: “Rijksmuseum Boerhaave wil de bezoekers vooral betrekken bij actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Dat was voor ons de aanzet tot deze samenwerking. Ons instituut doet met ruimteinstrumenten onderzoek naar het heelal en de aardatmosfeer. Dat betekent dat we met onze expertise een bijdrage kunnen leveren aan de vragen rond klimaatverandering en onze plaats in het universum.”

Open Dagen

Tijdens het Weekend van de Wetenschap trekken de open dagen van SRON honderden bezoekers op de locaties in Utrecht en Groningen. Bezoekers kunnen snuffelen aan de nieuwste ontwikkelingen in het aardatmosfeer- en ruimteonderzoek en een kijkje nemen in de labs en cleanrooms. Er zijn ook kinderlezingen en een pretlab voor kinderen. Als gevolg van de corona-pandemie en de verhuizing van SRON Utrecht naar Leiden vinden in 2020 en 2021 geen open dagen plaats.

Educatieve filmpjes en tv-programma's

open-dag1.jpg

SRON maakt ook educatieve filmpjes over het ruimteonderzoek, bijvoorbeeld in samenwerking met NTR Schooltv, ESERO NL/Science Center NEMO, zoals dit filmpje over onze verzonken tralies.

 SCROLL TO TOP