Onderzoekers van TU Delft, SRON en LongWave Photonics LLC hebben een lichtgewicht terahertz-spectrometer gemaakt ter grootte van een centimeter. Huidige spectrometers zijn ongeveer een halve meter groot en veel zwaarder. Gewicht en afmeting spelen een grote rol omdat terahertzstraling alleen vanuit de ruimte meetbaar is. Publicatie in Laser & Photonics Reviews.
Kick-off Astrophysics Centre for Multimessenger studies in Europe
Het Astrophysics Centre for Multimessenger studies in Europe (ACME) heeft haar activiteiten opgestart in Parijs. Het project wordt gefinancierd door de EU om multi-messenger astronomie te ondersteunen. Dit doet ACME door de toegankelijkheid en samenhang te optimaliseren van sterrenkundige faciliteiten, zoals VIRGO, KM3NeT, Auger Prime en LOFAR.
Pixels TROPOMI methaandetector nog bijna volledig intact
Het Nederlandse ruimte-instrument TROPOMI heeft sinds haar lancering in 2017 de nodige kosmische straling te verwerken gekregen. Een analyse van de kortgolvige infrarood detector, gericht op de detectie van methaan en koolmonoxide, toont aan dat 98.7% van de pixels nog goed werkt. Spontaan herstel van pixels draagt hier aan bij. Publicatie in Measurement Science and Technology.
Eerste resultaten XRISM: supernovarestant van tien miljard graden en stofdonut op 0,1 lichtjaar van zwart gat
Na zijn lancering op 7 september 2023 en de bijbehorende reeks testen heeft de XRISM röntgentelescoop de eerste twee wetenschappelijke artikelen opgeleverd. Het team verbaast zich over een temperatuur van tien miljard graden Celsius binnen een supernovarestant. En het heeft de afstand gemeten van de stofring rond een superzwaar zwart gat. In het geval van NGC 4151 blijkt die 0,1 lichtjaar te zijn.
Astrofysica in het lab: TES-detectoren meten röntgenstraling van heet plasma
SRON bundelt haar krachten met het Max Planck Instituut voor Kernfysica (MPIK) en het Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) om referentiedata te genereren voor sterrenkundige waarnemingen en om de natuurkundige wetten binnen hete plasma’s te bestuderen. De electron beam ion trap (EBIT) op het MPIK in Heidelberg simuleert hete plasma’s, terwijl supergeleidende transition edge sensors (TES), ontwikkeld door SRON, hun röntgenspectra meten met ongekend hoge energieresolutie.