Sommige objecten en verschijnselen in het heelal kun je alleen vanuit de ruimte goed bestuderen. Bijvoorbeeld omdat ze vooral straling uitzenden die de aardatmosfeer tegenhoudt, zoals röntgenstraling of infraroodlicht. Ook zwakke lichtbronnen zoals exoplaneten kun je het beste bekijken met ruimtetelescopen. Boven de dampkring spelen bijvoorbeeld lichtvervuiling en luchttrillingen geen rol.
Data analyse software
ARCiS
ARCiS is een nieuwe code voor de analyse van transmissie- en emissiespectra van exoplaneten. Het doel van het modelleerraamwerk is om een hulpmiddel te bieden waarmee waarnemingen kunnen worden gekoppeld aan fysische modellen van exoplaneetatmosferen. De software wordt voortdurend verbeterd en is gebruikt tijdens de analyse van geavanceerde gegevens van huidige faciliteiten zoals HST en JWST. De software zal ook worden gebruikt voor het aanpassen van de gegevens van de komende ESA Ariel-missie.
Downloaden en installeren
De eenvoudigste manier om ARCiS te downloaden en te installeren is via GitHub
Hulp en documentatie
De gebruikershandleiding is beschikbaar op deze link
Meer informatie, waaronder het downloaden van gegevens, vindt u hier.
RADEX
RADEX is een softwarepakket voor het berekenen van de sterkte van moleculaire en atomaire lijnen van homogene gaswolken in de infrarood- en microgolfband. De gebruiker kan een bepaald molecuul selecteren en de temperatuur, dichtheid, kolomdichtheid en lijnbreedte instellen. Op basis van deze parameters berekent het programma vervolgens de positie en sterkte van de emissielijnen. Het programma kan worden uitgevoerd via een webinterface of offline op een Linux- of Mac-computer.
Downloaden en installeren
De software, geschreven in Fortran, kan worden gedownload.
De website bevat ook installatie-instructies, ervan uitgaande dat je een Fortran compiler geïnstalleerd hebt.
Informatie en hulp
De RADEX website bevat ook informatie over het uitvoeren van het programma. Meer informatie over de berekeningen is te vinden op Zenodo.
Vragen of bugrapporten kunnen als een issue worden ingediend bij onze Github issue tracker
De broncode van RADEX is beschikbaar op Github en Zenodo under an Apache 2.0 license. onder een Apache 2.0 licentie. Iedereen is vrij om het programma te gebruiken. We vragen auteurs die gebruik maken van het RADEX-programma wel om ons artikel te citeren: Van der Tak, F.F.S., et al. 2007 .
SPEX
SPEX is een softwarepakket voor röntgenspectraalanalyse dat geoptimaliseerd is voor de interpretatie van astrofysische röntgenspectra met hoge resolutie. De software is vooral geschikt voor het ‘fitten’ van spectra verkregen door huidige röntgenobservatoria zoals XMM-Newton, Chandra, Suzaku en XRISM. SPEX zal voortdurend worden verbeterd om spectra van hoge-resolutie röntgeninstrumenten op toekomstige missies zoals NewAthena te kunnen verwerken.
SPEX is open-source software en wordt gedistribueerd onder een GPLv3 licentie. De broncode is beschikbaar op Zenodo.
Downloaden en installeren
SPEX is ontwikkeld voor Linux- en Mac-systemen, maar kan ook draaien op het Windows subsysteem voor Linux (WSL) of met behulp van een virtuele machine. Meer informatie over het downloaden en installeren van SPEX vind je via deze link.
Hulp en documentatie
De SPEX documentatie is beschikbaar op Github. Voor vragen en bugrapporten kunnen gebruikers een issue indienen op de Github repository.
Pyspextools
Naast het SPEX-pakket hebben we ook een Python-pakket genaamd pyspextools. Dit bevat gereedschappen om bestanden in OGIP formaat te converteren naar SPEX formaat. Meer informatie over Pyspextools is hier te vinden:
Het pyspextools-pakket wordt verspreid onder de Apache 2.0-licentie.
Relevante missies
Onze experts
-
Terri Brandt
Head of Astrophysics Programme (Dr.)