Herschel-special op Klokhuis
Donderdagavond 14 mei om 18.25u, enkele uren na de lancering van Herschel zendt het NPS-programma Klokhuis een special uit over deze ruimtetelescoop. SRON, dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het hart van Herschel, was betrokken bij de totstandkoming van de Herschel-special.
Maar wat gaat deze bijzondere, grotendeels Nederlandse ruimtetelescoop onderzoeken? Het Klokhuis legt het uit. In een speciale aflevering vertelt presentator Bart Meijer alles over infrarood: de ontdekking, alledaagse toepassingen én hoe infrarood licht gebruikt wordt door sterrenkundigen. En passant laat hij ook nog weten hoe de aarde is ontstaan…
Hoe werd het, voor het oog onzichtbare, infrarode licht eigenlijk ontdekt? Als een echte wetenschapper herhaalt Bart het experiment dat William Herschel tweehonderd jaar geleden uitvoerde. Een paar thermometers en een prisma zijn voldoende voor de revolutionaire ontdekking van het infrarode licht.
Het infrarood licht blijkt ontzettend nuttig voor alledaagse toepassingen. Het zit in de afstandsbediening en in veel inbraakbeveiliging. De brandweer gebruikt het om in de rook toch nog slachtoffers te kunnen vinden, die zenden immers warmtestraling (infrarood licht) uit. En dit infrarode licht trekt zich niets aan van rook of stofwolken. Bart komt er achter dat ook sterrenkundigen handig van deze eigenschap van het infrarode licht gebruik maken.
Want in de ruimte hangt ontzettend veel stof en gas. En sterrenkundigen zijn ontzettend benieuwd wat daar allemaal in gebeurt. Dus hebben ze een enorme infraroodkijker gebouwd, de Herscheltelescoop – de grootste ruimtetelescoop ooit – om maar door dat gas te kijken.
Bart gaat op bezoek bij ruimtevaartorganisatie ESA, waar ze de laatste hand leggen aan de Herscheltelescoop. En op 14 mei is het zo ver, dan gaat de telescoop waar twintig jaar aan gewerkt is de ruimte in om met zijn infrarood-oog door wolken van stof en gas te kijken. En wat hij daar zal ontdekken?
Voor een kijkje achter de schermen, waarin Bart presenteert vanaf de lanceerbasis in Frans Guyana, zie http://www.omroep.nl/nps/hetklokhuis/infraroodsatelliet/