Terwijl wolken in de ruimte transparant zijn voor ver-infrarood, geldt het tegenovergestelde voor de aardse atmosfeer. Waterdamp absorbeert het meeste, dus moeten telescopen worden gebouwd op hoge en droge locaties zoals bergen in de woestijn. Hoewel grote fracties van de straling zelfs op die locaties het aardoppervlak niet bereiken. Uiteindelijk biedt de ruimte de beste waarnemingsomstandigheden.

KID-arrays voor beeldvorming

Microgolf Kinetische Inductie Detectoren (MKID’s) combineren gevoeligheid met de mogelijkheid om grote detector arrays te bouwen. We ontwikkelen deze technologie in nauwe samenwerking met de TU Delft. MKID’s zijn gebaseerd op een supergeleidend metaal waarvan de elektrische weerstand verdwijnt wanneer het wordt afgekoeld tot lage temperaturen dicht bij het absolute nulpunt. Om gebruik te maken van deze eigenschap houden we onze MKID’s rond een temperatuur van 0,1 graden boven nul-0,1 Kelvin. Wanneer een lichtstraal de detector raakt, warmt het metaal op en verandert de supergeleidende toestand. Dit beïnvloedt de elektrische stroom die er doorheen loopt, wat we waarnemen in het uitleessignaal. MKID’s zijn ideaal om in een grote array te koppelen omdat ze gemakkelijk in één keer uit te lezen zijn. Om onderscheid te maken tussen pixels geven we elke detector een iets andere lengte zodat hun uitleessignaal een andere frequentie heeft.

kid infrarood figuur1

Figuur 1. (links): Scanning electron micrograph, met kunstmatige kleuring, van de SRON hybride antenne gekoppelde MKID. De inzet toont een beeld van enkele kleine lenzen. (Rechts): principe van grote MKID-beeldvormingsarrays voor submm-astronomie. Het bovenste paneel toont de gemeten transmissie door de uitleeslijn, met ~900 resonantiedips, één voor elke MKID-detector.

Lees meer

SRON MKID’s

De door SRON ontwikkelde MKID’s behoren tot de gevoeligste ter wereld. Ze zijn geselecteerd als detectortechnologie voor NASA’s POEMM ballontelescoop. Ook maken ze deel uit van NASA’s PRIMA-satelliet, die zich momenteel in de voorstudiefase bevindt.

Infrared imaging KID

Figuur 2. SRON MKID’s zijn met succes ingezet op het tweekleuren AMKID-instrument op APEX, in een project geleid door het Max Planck Institute für Radioastronomy in Bonn, met meer dan 3000 pixels op 350 GHz en 21.000 pixels op 850 GHz. Deze foto toont een van de vier AMKID-detectorarrays met 896 pixels voor stralingsdetectie op 350 GHz. Alle pixels zijn gemultiplexed op een enkele uitleesketen, vandaar de twee connectoren (in en uit) aan de linkerkant.

Lees meer

kid infrarood figuur3

Figuur 3 (links): elektronenmicroscoop van een KID die gemaakt is in de cleanrooms van SRON Leiden en in de Kavli cleanroom in Delft. Rechts: dwarsdoorsnede van een geassembleerde KID.

Lees meer

kid infrarood figuur 4

Figuur 4 (links): houder met een kleine, operationele, KID-detector array ontworpen voor 7,5 THz; het ingezoomde gebied toont de lenzenarray van Veldlaser die met micrometerprecisie is uitgelijnd (en gelijmd) bovenop de wafer met de KID-detectoren. Rechts: ruisprestatie bij 1,5 THz van een KID, met een ruisniveau van 3 10-20 Hz/Hz0,5.

Lees meer

Onze experts

  • Portretfoto Jochem Baselmans, SRON

    Jochem Baselmans

    SENIOR INSTRUMENT SCIENTIST @ SRON AND PROFESSOR @ TU DELFT (PROF. DR. IR.)

    Lees meer
  • Portretfoto Pieter de Visser SRON

    Pieter de Visser

    Lees meer
  • Portretfoto Bilim Atli-Velin, SRON

    Bilim Atli-Veltin

    Head of technology (Dr.)

    Lees meer