NLSpaceweek en open dagen 2024: ruim 1200 bezoekers

Ruim 1200 bezoekers van alle leeftijden hebben 5 en 6 oktober 2024 veel over ruimteonderzoek bijgeleerd, tijdens de twee open dagen bij SRON Netherlands Institute for Space Research in Leiden en Groningen. Ook kwamen tijdens de NLSpaceweek 2024 astronauten naar SRON en waren we betrokken bij meerdere space events.

Een planetariumshow in het opblaasbare mobiele planetarium. Foto: SRON / Jelle de Plaa

Wetenschap in de ruimte

Wetenschappers vertelden over hun sterrenkundig onderzoek en klimaatonderzoek met internationale satelliet- en telescoopmissies, mogelijk gemaakt dankzij meetinstrumenten uit koker van SRON en partners.
Bijvoorbeeld hoe we een tweede aarde zoeken, luchtvervuiling of broeikasgas opsporen (én helpen oplossen via de VN), of hoe we de geboorte van sterren of het geweld van zwarte gaten scherper bestuderen.

Foto’s: SRON / Jelle de Plaa & Claudia van Oostrum

Kinderen en de ruimte

Kinderen, die zich prachtig kunnen verwonderen en de mooiste vragen kunnen stellen, leerden in het planetarium meer over wat zich in de ruimte afspeelt, én hoe je die geheimen ontrafelt. Zij konden een satelliet solderen, lichtstralen breken en kaatsen en naar een detector leiden, zichzelf zien in infrarood en een ijsje eten dat met stikstof wordt gekoeld, nét zoals onze gevoelige detectoren. Technologie- en systeemontwikkelaars, mechanici en instrumentmakers demonstreerden met proefjes en voorbeelden het ontwerpen, maken en testen van instrumenten voor telescopen en satellieten in de ruimte.

De open dag in Groningen samen met het Kapteyn Instituut, was onderdeel van het Groningse wetenschapsfestival Zpannend Zernike.
De open dag in Leiden was onderdeel van het Weekend van de Wetenschap en de NLSpaceweek.

Enerverende NLSpaceweek

Foto: SRON / Bilim Atli Veltin

De open dagen waren niet onze enige enerverende momenten tijdens de NLSpaceweek 2024. Collega Daniëlle Huppenkothen sprak maandag 30 september bijvoorbeeld de in Nederland verzamelde astronauten van over de hele wereld en hun genodigden toe, tijdens de openingsceremonie van het Planetary Congress van de Association of Space Explorers. Zij vertelde over de rol van AI in de toekomst van het ruimteonderzoek.

Astronauten bij SRON

In Groningen kregen we de astronauten Paolo Nespoli en Dumitru-Dorin Prunariu op bezoek bij SRON en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met twee studententeams van het Moonshotsprogramma. Onze collega’s Gabby Aitink-Kroes, Pieter Dieleman en Lorenza Ferrari verzorgden rondleidingen en presentaties over hoe we internationaal ruimteonderzoek mogelijk maken én zelf ook doén.
Foto: RUG / Nynke Kiewiet

Op 2 oktober kregen we in Groningen de astronauten Paolo Nespoli en Dumitru-Dorin Prunariu op bezoek bij SRON en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), samen met twee studententeams van het Moonshotsprogramma. Onze collega’s Gabby Aitink-Kroes, Pieter Dieleman en Lorenza Ferrari verzorgden rondleidingen en presentaties over hoe we internationaal ruimteonderzoek mogelijk maken én zelf ook doén.

In Leiden bezochten twee astronauten de Leidse Instrumentmakers School (LIS) naast ons op het Bio Science Park. Teamleider Peter Paul Kooijman van onze mechanisch design engineers is daar practor, en begeleidde twee van de Moonshots teams van de LIS die hun idee voorlegden aan de astronauten Bill McArthur en Mike Fossum.

Op 3 oktober vertelde programmaleider Aaldert van Amerongen van ons aardonderzoeksprogramma over onze belangrijke bijdragen aan het wereldwijd onthullen van kennis over de aardatmosfeer, op het Earth Observation 4 Impact event.